- News
- 0 polubień
- 3055 odwiedzin
Czym impregnować blat z granitu w kuchni.
Oto co warto wiedzieć w temacie czyszczenia i używania blatów kamiennych w kuchni i łazience. Wykorzystaj wiedzę i doświadczenia specjalistów, by pamiętać, że odpowiednio podjęte bardzo proste czynności sprawią, że nie będzie to dla Ciebie nic skomplikowanego ani wyjątkowego! Zazwyczaj(gdy jeszcze nic złego nie spotkało Twojego blatu) wystarczają jedynie dwa proste działania podejmowane we właściwym czasie: impregnowanie blatu z kamienia i poprawna pielęgnacja blatu kamiennego. Nic więcej. To dwie proste czynności, z którymi na pewno poradzisz sobie samodzielnie.
Nie ważne jaki kamień masz na blacie (granit, marmur, kwarcyt), żaden kamień nie jest odporny na wszystko i nie jest niezniszczalny. To prawdziwa natura, która reaguje na chemię i nie tylko sztuczną chemię. Naturalny kamień granit, a już w ogóle marmur lub inny kamień na blacie czy podłodze, który nie był wcześniej zaimpregnowany, jest bardzo wrażliwy i bardzo delikatny na niektóre artykuły, które na co dzień są używane są w kuchniach albo łazienkach. Pamiętaj, że impregnacja to nie jest stworzenie powierzchni na naturalnym blacie z lakieru czy wosku bo nie na tym polega impregnowanie blatu z kamienia. Poprawna impregnacja blatów z kamienia, to użycie preparatu, który wnika w powierzchnię – pory granitu czy marmuru. Zapewnia to kamieniowi paro-przepuszczalność (niejako oddychanie kamienia) a jednocześnie zabezpiecza powierzchnię i kamień przed zaplamieniem.
A co jest w stanie uszkodzić lub zniszczyć Twój blat z granitu czy blat z marmuru? Zagrożeniem (jeśli blat nie był zaimpregnowany) może być np. rozlany sok z owoców cytrusowych (zwłaszcza z cytryny), rozlana woda z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty, krople wina na jasnych blatach, ocet, rozgrzany tłuszcz, parafina ze świeczki, torebka po herbacie albo kawa. Niektóre z tych substancji trwale splamią kamień, a inne zniszczą polerowaną powierzchnię blatu (niszczą zewnętrzną strukturę powierzchni) tworząc chropowatą strukturę.
Zaimpregnuj swój blat z kamienia w kuchni i łazience.
Użyj impregnat do kamienia, którego działanie jest trwałe - dłuższe niż minimum jeden rok. Pamiętaj, że dobry impregnat do blatu z kamienia naturalnego nie zatrzymuje się nigdy na powierzchni. Impregnat na polerowanym blacie jest w stanie wsiąknąć w strukturę kamienia i ochronić go przez utrzymywanie się w porach kamienia – tworząc barierę przed plamami. Znaczna większość marketowych impregnatów reklamowanych jako do kamienia, tworzy warstwę na powierzchni blatu. Zatrzymanie się na powierzchni nie jest trwałe bo ściera się przy każdym korzystaniem z blatu, a cząstki chemii zostają w odrobinach na skórze rękach, twoim jedzeniu, naczyniach. Kupuj świadomie i do impregnowania blatów z kamienia używanych w kuchni nanoś tylko impregnaty do kamienia, które mają atest do kontaktu z żywnością i skórą. Powinny posiadać atest jeśli są przeznaczone go wnętrz. Impregnat do blatów z kamienia nie może ulatniać się w Twojej kuchni albo osadzać na rzeczach, które stawiasz na blacie. Wybierając odpowiedni impregnat - zrobisz to raz na - 5-6 lat, używając niewłaściwego, będziesz impregnować blaty co kilka miesięcy. Dobry impregnat przeznaczony kamienia (dla impregnacji blatów użyj impregnat do kamienia polerowanego) (np. Impregnaty Akemi, Consil) zabezpieczy on trwale kamień przed plamami oraz przed uszkodzeniem poleru na powierzchni blatu. Impregnowanie blatu z kamienia pierwszy raz zrób dwukrotnie - miejscami Twój kamień na blacie wsiąknie bardziej intensywnie, tym sposobem zrobisz to jednomiernie na całej płaszczyźnie.
Czym myć blat z granitu.
Zrezygnuj z agresywnych detergentów do mycia.
To, jakiej chemii używasz do pielęgnacji i mycia blatów z kamienia - decyduje o tym, jak długo będą one zaimpregnowane. Detergenty ogólnego przeznaczenia, jak płyny do mycia naczyń, płyny do mycia okien z alkoholem albo inne mleczka z cząstkami stałymi mają za zadanie rozpuścić wszystko z powierzchni. Więc usuną także Twój impregnat, albo go znacznie osłabią po kilku myciach. Oprócz tego takie płyny zawierają w sobie cząstki/ziarenka ścierne (szczególnie mleczka), które przy częstym myciu blatu zniszczą wypolerowaną część kamienia na blacie, powoli zamieniając ją w coraz bardziej matową. Nie będzie to widoczne od razu, ale porówanie z nowym kawałka kamienia do tak czysczonego blatu spowoduje, że różnice zauważysz natychmiast! Czym myć blat z kamienia i nie usuwać impregnatu? Najlepiej używaj tej samej marki do mycia i pielęgnacji blatów z kamienia, co impregnatu (jeśli impregnat był od Akemi – używaj płynów do mycia kamienia Akemi, jeśli np. Consil – używaj Consil). Powodów jest wiele. Takie preparaty do mycia blatów z kamienia podtrzymują impregnację i nie usuwają, ani nie osłabią cząstek impregnatu w granicie, (zazwyczaj zawierają pochodne składu impregnatu), takie płyny nie sprawią, że powierzchnia Twojego blatu stanie się matowa, a wręcz przeciwnie - utrzymają połysk - bo w składzie zawarte są twarde woski. Oprócz tego masz informacje, że są przetestowane i przeznaczone do kontaktu z żywnością i skórą, a to ważne. Przeważnie jedna butelka 500 ml skoncentrowanego płynu wystarcza na kilka miesięcy częstego mycia blatu z granitu czy marmuru. Teraz Twój zaimpregnowany kamień na blaie nie wchłania już aż tyle wilgoci co poprzednio
Te dwa, proste kroki, czyli zaimpregnowanie blatu w kuchni i czyszczenie go dobrą chemią pozwolą Ci na zawsze zadbać o dobry stan twojego blatu z kamienia naturalnego i kuchni i w łazience.